Göbeğiniz varsa hızlı yaşlanırsınız

Göbeğiniz Var Mı? Hızla Yaşlanabilirsiniz!

Uzmanlara göre vücudun yağ depolama şekli, sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Özellikle karın ve bel bölgesinde biriken ve “viseral yağ” olarak adlandırılan yağlanma, metabolik dengeyi bozabilir ve birçok kronik hastalığı tetikleyebilir.

“Cilt altındaki yağları, kasa çevirmek mümkün. Ancak karın içindeki yağlanma tehlikeli. Buradaki yağlar kana karışır, kan şekeri değerlerini etkiler. Kalp, karaciğer, pankreas ve böbrekleri sararak, vücuttaki iltihabı artırır. Bu durum hem hormon dengesini hem de insülin metabolizmasını bozar.” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, göbeklenmenin potansiyel risklerine ve bu sorunla nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları veriyor.

Neden Şişmanlıyoruz?

Ülkemiz, en kilolu 10 ülke arasında yer alıyor. İstatistiklere göre Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık %40’ı obez, çocuk ve gençlerin ise %31’i obez olarak belirlenmiştir. Bu ciddi tabloda genetik ve hormonal faktörlerin dışında, obezliğe neden olan etmenler şunlar olabilir:

  • Sıvı şekerli içecekler
  • Rafine karbonhidratlar
  • Tatlandırıcılar
  • Trans yağlar
  • Omega 6 içeren bitkisel yağlar
  • Kronik enfeksiyonlar
  • Çevresel toksinler (PCB, tarım ilaçları)
  • Kronik stres
  • Hareketsizlik
  • Fazla alkol tüketimi
  • Fazla tuz alımı
  • Gıda hassasiyetleri (yumurta, mısır, fıstık)
  • Gıda alerjileri
  • Fazla hayvansal protein alımı
  • Uykusuzluk

Bel Çevrenizi Önemseyin

Obezite, birçok sağlık problemine yol açabilen karmaşık bir durumdur. Özellikle pek çok kişinin önemsemediği bel ve karın bölgesinde biriken yağlar, kalça ve basenlerde biriken yağlardan daha tehlikelidir. Yani, bel bölgesindeki yağlanma ömrü kısaltabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm’den fazla bel çevresi, ciddi kronik hastalıklara davetiye çıkarır. Araştırmalar, bel çevresinin genişlemesiyle bağırsak, pankreas ve rahim kanserlerine yakalanma riskinin arttığını göstermektedir.

İnsülin Direnci: Önemli Bir Neden

Glisemik indeksi yüksek olan beyaz şeker, beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz pirinç gibi yiyecekler, hızla kan şekerini yükselterek aşırı insülin salınımına neden olabilir. İnsülin, vücutta iltihabı ve yağ depolanmasını artıran bir hormondur. Bu süreç insülin direncine, metabolizma ve hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir. İnsülin direnci ve karın bölgesindeki yağlanma arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bel ve boyundaki kalınlık, pankreasın daha fazla insülin salgıladığını gösterebilir. Yüksek insülin seviyeleri, gelecekteki kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörü olabilir.

Nasıl Önlenir?

Fazla kilo ve karın bölgesindeki yağlanma ile mücadele etmek için yaşam tarzında değişiklikler yapmak önemli bir adımdır. İşte etkili yolları:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme: Akdeniz tipi beslenme, bitkisel ağırlıklı, tam tahıl, sebze-meyve, kaliteli yağlar ve baklagiller içermelidir.
  • Düzenli egzersiz: Haftada en az 3.5 saat egzersiz yapmak önemlidir, çünkü kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
  • Aralıklı oruç: Zaman zaman aç kalmak, insülin hassasiyetini artırabilir ve yaşam süresini uzatabilir.
  • Günde 8 saat uyku: Kortizol seviyelerini dengelemek için her gece en az 8 saat uyumak önemlidir.

Related Posts

Kolesterol bildiğiniz gibi değil

Damar sertliği ve kalp krizi dendiğinde akla hemen LDL yani kötü kolesterol gelir. Tek suçlu gibi düşünülür… Oysa LDL yüksekliği, bu sorunların nedenlerinden sadece biridir… Çünkü başka tehlikeler de vardır.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor