Girmeler Höyük Yerleşimi kazısında ‘erken Anadolu geni’ne rastlandı

Girmeler Höyük Yerleşiminde Tarihi Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Muğla‘nın Seydikemer ilçesine bağlı Girmeler Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle, Prof. Dr. Taner Korkut liderliğinde ve Prof. Dr. Burçin Erdoğu’nun alan sorumluluğunda kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Geçmişi 14 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor

Kazı alanı sorumlusu Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’deki mağaraların ağzı ve dışında yer alan yok edilmiş höyüğün tabanında kazı çalışmaları yapıldığını açıkladı. Erdoğu, Girmeler’deki yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirterek, amacın en eski yerleşim katmanlarını belirleyerek kültürel katmanları anlamak olduğunu vurguladı.

“Tarım Denemelerinin İzleri”

Girmeler’deki bulguların, Batı Anadolu‘da tarımın başlangıcı olarak nitelendirilebilecek süreci yansıttığını belirten Erdoğu, “Girmeler’de milattan önce 9’uncu bin yılda insanların yuvarlak planlı kulübelerde yaşadığı ve tarım denemelerine başladığı anlaşılıyor. Avcı-toplayıcı oldukları halde tarımı denedikleri görülüyor. Bu durum oldukça önemli çünkü bu bölgede ilk kez Batı Anadolu’da tarım izlerine rastlanıyor. Geleneksel olarak doğudan batıya bir göç dalgası olduğu ve yerleşimlerin bu bölgede göç ya da kolonizasyon sonucu milattan önce 7 bin yıllarında ortaya çıktığı düşünülüyordu. Girmeler kazısı bu yaklaşımı tamamen değiştirdi.” dedi. Erdoğu, Girmeler’deki insanların Batı Anadolu’daki neredeyse tüm yerleşik tarım topluluklarının atası olduğunu vurguladı.

“Eski Anadolu Genine Ulaşıldı”

Girmeler’de bulunan insanlara ait mezarları açığa çıkardıklarını dile getiren Erdoğu, “Bugüne kadar Batı Anadolu’da bilinen en eski iskeletlere sahip Girmeler yerleşimindeki iskeletler üzerinde antik DNA çalışması yapıldı. Yapılan antik DNA analizleri sonucunda erken Anadolu genine rastlandı.” ifadelerini kullandı.

“İlk Tarım Topluluklarının Kökeni”

Orta Anadolu’da “Anadolu geni” olarak bilinen, milattan önce 17 bin yıllarına tarihlenen Pınarbaşı iskeletlerindeki genlerle benzerlik gösterdiğini belirten Erdoğu, Girmeler’in Batı Anadolu’daki tüm ilk tarımcı toplulukların ataları olduğunu söyledi. Erdoğu, Girmeler’de seramiğe ve çanak çömlek yapımına geçilmesinin de Batı Anadolu için bir ilk olduğunu belirtti.

3 Özel Yapı Ortaya Çıkarıldı

Girmeler yerleşiminin kenarında, toplantılar, törenler ve ritüel faaliyetler için kullanıldığı anlaşılan 3 özel yapının gün yüzüne çıkarıldığını belirten Erdoğu, bu yapıların sönmüş kirece küçük taş parçaları karıştırılarak yapılmış terrazzo tabanlı, üzerleri geometrik ya da çizgisel desenlerle süslenmiş yapılar olduğunu açıkladı. Erdoğu, bu özel yapılardan birinin altında mezarlar bulunduğunu ve bu durumun Batı Anadolu arkeolojisi için bir ilk olduğunu belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Kaynak: AA / Umut Halavart – Teknoloji

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

Honda’dan radikal karar: Üretim askıya alındı

Japon otomotiv devi Honda, uzun süredir önemli yatırımlar yaptığı hidrojen yakıt hücreli araç teknolojisinden beklenmedik bir kararla geri çekildiğini duyurdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre, şirket üretim stratejisini önemli …

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.