IAEA, Kültürel Mirası Nükleer Tekniklerle Koruma Çalışmalarına Devam Ediyor

IAEA’nın Nükleer Tekniklerle Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), kültürel mirasın korunmasında nükleer tekniklerin önemli bir rol oynadığını vurgulayarak desteklediğini açıkladı.

IAEA, dünya genelinde uzmanlara ve kurumlara nükleer tekniklerin kullanımı konusunda destek vererek kültürel mirasın doğal afetler, iklim değişikliği ve çevresel tehditlerden korunmasını sağlıyor. IAEA tarafından yürütülen çalışmalarla, radyasyon temelli teknolojiler ile kültürel miras eserlerinin korunması hedefleniyor. Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi ve ARC-Nucleart ile Mısır Atom Enerjisi Kurumu gibi merkezlerde geliştirilen ileri teknolojiler sayesinde bu amaç gerçekleştiriliyor.

ARC-Nucleart Tesisinin Yönetim Başkanı Laurent Cortella, özellikle ahşap ve diğer organik malzemelerden yapılmış kültürel miras eserlerinin radyasyon teknikleriyle korunabileceğini belirtti. Gama ışınlarıyla yapılan dezenfeksiyon işlemlerinin biyolojik tehditlere karşı etkili olduğunu vurgulayan Cortella, radyoaktif kürlemeli reçinelerin kullanımının da eserlerin dayanıklılığını artırdığını gösterdi. Bunun en güzel örneklerinden biri, gama ışınlarıyla restore edilen 15. yüzyıla ait ahşap Aziz Barbara heykeli oldu.

IAEA’nın kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yürüttüğü ‘F22082’ kodlu Koordineli Araştırma Projesi, 20 ülkeden 21 kurumun katılımıyla gerçekleşiyor. Proje kapsamında bilgi paylaşımı, iş birlikleri ve yeni uygulamalar geliştirilerek kültürel mirasın korunması sağlanıyor. Son toplantı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir arkeolojik alanı ve ENEA’nın gama ışınlama tesislerini ziyaret ederek Ekim 2024’te Roma’da gerçekleşti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

Honda’dan radikal karar: Üretim askıya alındı

Japon otomotiv devi Honda, uzun süredir önemli yatırımlar yaptığı hidrojen yakıt hücreli araç teknolojisinden beklenmedik bir kararla geri çekildiğini duyurdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre, şirket üretim stratejisini önemli …

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.