İnsan yumurtalık sıvısında ilk kez mikroplastik bulundu

Mikroplastik Kirliliği ve Kadın Doğurganlığı Arasındaki Bağa Dair Yeni Araştırma

Ecotoxicology and Environmental Safety dergisinde yayınlanan son çalışma, mikroplastik kirliliğinin insan vücudunun en hassas bölgelerine kadar ulaştığını ortaya koyuyor.

İtalya’nın Salerno kentindeki bir üreme kliniğinde tedavi gören 18 kadın üzerinde yürütülen araştırmada, 14 kadının yumurta gelişimini destekleyen foliküler sıvısında mikroplastik parçacıklarının varlığı tespit edildi.

Mikroplastiklerin kadın doğurganlığına olası olumsuz etkileri üzerine yapılan bu araştırma, dikkatleri üzerine çekti.

Kadın Üreme Sağlığı Tehlikede

Çalışmanın yazarları, mikroplastiklerin yumurtalık sıvısına sızarak kadınların doğurganlığını, hormonal dengesini ve genel üreme sağlığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Roma Üniversitesi’nden araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Luigi Montano, çevresel kirleticilerin kadın üreme sistemi üzerinde potansiyel zararlı etkilerine dair bu keşfin önemine değindi ve bulguları “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Çevredeki Mikroplastik Tehlikesi

Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin dünyanın farklı bölgelerine kadar yayıldığını gösteriyor.

Everest Dağı’nın zirvesinden Mariana Çukuru’nun derinliklerine kadar pek çok farklı ortamda mikroplastikler tespit edilmiştir.

Uzmanlar, tüketilen gıda ürünlerinde de mikroplastik bulunması nedeniyle beslenme alışkanlıklarının da etkilendiğini belirtiyor.

Bu küçük partiküller binlerce farklı kimyasalı taşıyarak kanserojen, nörotoksik ve hormon bozucu özelliklere sahiptir.

Vücudumuz Tehdit Altında

Dr. Montano’nun daha önceki çalışmalarına göre, insan idrarında ve menisinde de mikroplastik partiküllerine rastlanmaktadır.

Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini olumsuz etkileyebileceği düşünülen bu partiküller, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da doğurganlık fonksiyonlarına zarar verebileceği görülmektedir.

Related Posts

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Nintendo Switch’e iOS yüklendi! Sonuç hüsran

Bir kişi iOS işletim sistemini Nintendo Switch’te çalıştırmayı denedi.

Kullanıcılar şikayetçi: Instagram hesabınız her an kapatılabilir

Yapay zekâ temelli otomatik moderasyon sistemlerinden kaynaklanan hatalar sebebiyle her an Instagram hesabınız kapatılabilir.

Hobbit dişlerindeki çukurlar insanlık tarihine ışık tutabilir

Bilim insanları, bazı eski insan türlerinin diş minesinde görülen ilginç çukur kümelerinin, aslında genetik bir özellik olabileceğini keşfetti. Bu çukurlar, insan soy ağacındaki gizli bağlantıları ortaya çıkarabilir.

Sürücüsüz taksi hizmeti sunmak için tasarlanan Cybercab sergilendi

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.