Nedir mineral raporu: Çin’in hakimiyeti ABD savunma sanayisini tehdit ediyor

Amerika’nın Silah Sistemleri Çin’den Temin Edilen Minerallere Dayanıyor

Govini tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’in ihracatını kısıtladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik mineraller, Amerika’nın silah sistemlerinin yüzde 78’inde kullanılıyor.

Raporda, Amerikan savunma sanayisinin ürettiği 1900 silah sisteminin incelendiği ve bu sistemlerde kullanılan kritik minerallerin büyük çoğunluğunun Çin’den tedarik edildiği belirtildi.

Özellikle savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı vurgulandı. Ayrıca, antimuanın sadece yüzde 19’unun Çin dışından temin edilebildiği ifade edildi.

Rapora göre, askeri donanımlarda bahsi geçen minerallere olan bağımlılık Deniz Piyadeleri’nde yüzde 61,7’ye, donanmada ise yüzde 91,6’ya kadar çıkabilmektedir. Bu durumun, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik pazarlıklarda koz olarak kullanılmasının yanı sıra maliyetleri artırarak üretim takvimlerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemi için kızıl ötesi odak düzlemi dizilerinde antimuan, AN/SPY-6 radarlarının yapımında galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten, RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde tellür kullanıldığı belirtildi.

ABD, ÇİN’E TEMELDEN BAĞIMLI DURUMDA

Raporda, Çin’in ihracat kontrolü getirdiği 5 kritik mineralin savunma sanayisinde kullanımının son 15 yılda yüzde 23,2 arttığına ve ABD’nin silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e büyük ölçüde bağımlı olduğuna işaret edildi.

Raporda yer alan şu ifade dikkat çekti: “Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir sırrı ifşa etti; siyasi söylemlere rağmen ABD, silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e temelden bağımlı durumda.”

Raporda, Çin kaynaklı bu sınamaya karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi önerisinde bulunuldu.

TRUMP’A KARŞILIK OLARAK NADİR ELEMENT İHRACATINA KONTROL GETİRİLDİ

Çin, ABD’nin çip sektörü başta olmak üzere uyguladığı kısıtlamalara karşılık olarak galyum, germanyum, antimuan ve tarife artışlarına karşı tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum ihracatına kontrol getirdi.

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamındaki tarife artışına karşı da samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının yer aldığı 7 kategoride nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine aldı.

17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90’ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Bariyerlere çarpan otomobil demir yığınına döndü: 2 ölü

Kocaeli’de kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bariyere çarptı. Kazada 2 kişi hayatını kaybetti.

Maltepe’de 4 bloklu sitede tahliye kararı

İstanbul’da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından riskli bina taramaları sürüyor. Yapılan incelemelerde Maltepe’de bulunan bir sitenin riskli olduğu tespit edildi.

Türkiye’den İran için taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığı, İran’ın güneyinde Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı’nda şiddetli patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

İstanbul depremi | Bakan Memişoğlu: Panikle dışarı atlayan 32 kişinin tedavisi sürüyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’daki depremde yaralanan 32 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Edirne’de düzenlenen “Balkan Sağlık İş Forumu”na katılan Memişoğlu,, Türkiye’nin sağlık turizminde bir marka haline geldiğini söyledi..

Gazze’yi teknoloji öldürüyor: Savaşı şekillendiren yapay zeka deneyleri

Gazze’de savaş her geçen gün artan şiddetiyle devam ediyor. İsrail, bu sırada yapay zeka ile desteklenmiş yeni bir askeri teknolojiye yöneldi. Son 18 ayda yapay zeka destekli sistemler orduya benzeri görülmemiş bir hızla adapte edildi. İsrail ordusu şimdi kimlik tespitinden konum belirlemeye kadar her alanda savaş etiğine meydan okuyan teknolojilere güveniyor…

Melih Geçek kimdir? İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Melih Geçek neden gözaltına alındı?

İBB’ye yürütülen operasyonlar kapsamında İİSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Melih Geçek gözaltına alındı. Peki, Melih Geçek kimdir? İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Melih Geçek neden gözaltına alındı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir