Türkiye Ziraatçılar Derneği ‘Hal Yasası’ açıklaması: ‘Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi lazım’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı: “Hal Yasası Fiyatları Düşürmez”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hal yasasıyla gıda fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez biz yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslak metni görüşe açtı. Hal Yasası taslağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Yasalaşması halinde sebze-meyve fiyatları düşmeyecek” dedi.

Demirtaş, taslaktaki düzenlemeyle ilgili belediyelerden alınan hal kurma izninin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Fiyatların Düşmesi İçin Üretici Desteklenmeli”

Demirtaş, Hal Yasası’nın uzun süredir konuşulduğunu belirterek, taslağın yasalaşması halinde bile fiyatların düşmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: “Kamuoyunda düzenlemenin yasalaşmasıyla sebze-meyve fiyatlarının düşeceği beklentisi var. Özellikle tüketicilerde… Yayınlanmasının ardından Üretici Fiyat Endeksi’ne göre çiftçi maliyetine ya da altında üretim yapmak zorunda kalıyor. Son iki yıldır kazanç sağlayamadı. Dolayısıyla fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekiyor.”

“Türkiye Tarihinde İlk Kez Yaş Meyve İthal Etmek Zorunda Kalabiliriz”

Doğal olaylar nedeniyle bu yıl sebze ve meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını belirten Demirtaş, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, taslağın tedarik zincirini kısaltma konusunu da ele alarak, fiyatları etkilemeyen denemelerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, hal kurma izni konusunun belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.

500 bin kişiyi işe alacaklar: En düşük maaş 61 bin TL

Nüfusu yaşlanan Avrupa, iş gücü sıkıntısı yaşarken, aşırı sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, iki yıllık süreçte yasal göçmen çalışanı ülkeye alacak bir adım attı. Buna göre, İtalya, 2026-2028 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) dışındaki …

Son dakika | Emekli maaşlarına düzenleme geliyor

3 Temmuz’dan sonra çıkan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacak. AYRINTILAR GELİYOR…

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Enflasyon Polonya’da ters köşe yaptı

Polonya İstatistik Kurumu’nun 30 Haziran 2025 tarihinde açıkladığı öncü verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı 2025 Mayıs’ındaki %4,0 seviyesinden 2025 Haziran’ında %4,1’e yükseldi. Bu artış, piyasa beklentisi olan %4,0’ı marjinal de olsa aştı …

Brent petrolün varili 66,56 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 66,56 dolardan işlem görüyor