Üniversite öğrencileri QR kodla fişlenecek!

Üniversiteler, Eylemci Öğrencileri QR Kodla Takip Ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına karşı tepkiler devam ederken, üniversite öğrencileri de gözaltına alınıp tutuklanıyor. Ancak, protestolardan vazgeçmeyen üniversite gençliği için yeni bir önlem alındı. Hacettepe Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi gibi bazı üniversiteler, akademisyen ve öğrencilerin dersliklere girişlerini QR kodlar aracılığıyla dijital olarak takip etmeye başlıyor.

Kampüste QR Kodlu Takip Sistemi

Üniversitelere giriş zaten öğrenci kartlarıyla elektronik olarak yapılıyor. Ancak, eylemlere katılan öğrenci ve akademisyenler artık amfilerdeki QR kodlar sayesinde anında tespit edilecek. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, öğrenci ve akademisyenlerin derse katılımını kontrol etmek için akıllı telefonlara QR kod yüklenmesi gerektiğini belirtti.

Üsküdar Üniversitesi de benzer bir karar aldı. 24 Mart 2025’te başlatılan “QR Kodla Yoklama” sistemi, öğrencilerin varlığını hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit etmeyi amaçlıyor. Sistem, akıllı telefon kameraları aracılığıyla QR kod okutarak çalışıyor.

QR Kodu Nasıl Kullanılacak?

Amfilerdeki ekrana telefonlardaki QR kodları okutmak suretiyle öğrencilerin derse katılımları anında belirlenebilecek. Sistem, her 15 saniyede bir yeni bir QR kod oluşturarak güvenliği sağlayacak. Ancak, akıllı telefonu olmayan veya kamerası zayıf olan öğrencilerin eksik olarak kaydedilme riski bulunmaktadır.

Dijital Dönüşümün Öncüleri!

QR kodu, eğitim sektöründe yeni bir dönemi başlatıyor. Öğrenci ve akademisyenleri anında takip etmeyi sağlayan bu sistem, online eğitimde de kullanılmaktadır. Ancak, sistem bazı kesimler tarafından eleştirilmekte ve akademik özgürlüğe zarar verdiği belirtilmektedir.

Akademisyenler, bu uygulamanın öğrenci ve akademisyenleri siyasi amaçlarla takip ettiğini ve akademik özgürlüğe zarar verdiğini belirtirken, üniversitelerin QR kod kullanımı konusunda ilk olduğu kaydedildi. Eğitim sistemindeki bu dönüşüm, özellikle online eğitimi daha kolay ve güvenli hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Related Posts

CHP’li Kış’tan öğretmen atamalarına sert tepki: Gençler işsiz, çocuklar öğretmensiz

CHP’li Kış, “Yüz binlerce genç öğretmen umutla bekliyor, siz hâlâ kırıntı dağıtıyorsunuz” dedi.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı pazar günü yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın (2025-HMGS/1) 27 Nisan Pazar günü planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı.

‘KKTC üniversiteleri uluslararası görünürlüğü hedeflemeli’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ‘Genişletilmiş Üniversiteler Toplantısı’na katıldı. Özvar, “Uluslararası görünürlük Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 208 üniversitenin önceliği ve KKTC üniversitelerinin de temel misyonu ile hedefi bu olmalı” dedi.

Çocuklar 23 Nisan’da Eğlenceli Etkinlikte Bir Araya Geldi

Çocuklar 23 Nisan’a özel etkinlikte hem öğrendi hem eğlendi İSTANBUL – Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinleri kapsamında düzenlenen etkinlik çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. Sigara, alkol ve …

Kadın Çiftçilerin İklim Değişikliğiyle Mücadele Eğitimi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve kadın çiftçilerin bu süreçteki rolünü güçlendirmek amacıyla eğitim programı düzenledi. Mühendislik Fakültesi …

Kaymakam, 23 Nisan Bayramı’nda Koltuğunu Öğrencilere Devretti

Sinop’un Gerze ilçesinde Kaymakam Mehmet Deniz Arabacı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makam koltuğunu temsili olarak ilkokul öğrencilerine devretti. Kaymakam Arabacı, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Nehir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir